Форум Ліана Костан

Теми для публікацій та розмов


Познакомиться
31 березня 2010

Мій ВУЗ
24 листопада 2009

Біографія
24 листопада 2009

Історія нашого села.
9 листопада 2009

Моя школа
5 листопада 2009

Дивитись всі теми

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Тема: Історія нашого села.

Сабада́шhttp://uk.wikipedia....\'>село на http://uk.wikipedia....\'>Україні в http://uk.wikipedia....\'>Жашківському районі http://uk.wikipedia....\'>Черкаської області, центр http://uk.wikipedia....\'>сільської ради. Розташоване на березі http://uk.wikipedia....\'>річки http://uk.wikipedia....\'>Гірський Тікич за 20 http://uk.wikipedia....\'>км на http://uk.wikipedia....\'>південь від районного центру і http://uk.wikipedia....\'>залізничної станції http://uk.wikipedia....\'>Жашків та за 3,5 км від http://uk.wikipedia....\'>автотраси Київ-Одеса, поруч – автобан Київ-Одеса. http://uk.wikipedia....\'>Населення 725 чоловік, 376 дворів (станом на http://uk.wikipedia....\'>2009 рік).

Історія

Перша згадка про село Сабадаш припадає на http://uk.wikipedia....\'>1640http://uk.wikipedia....\'>1650 роки. Першими поселенцями були кріпаки-втікачі, що тікали від тяжкого гніту поміщиків.

Спочатку село, яке розкинулося в http://uk.wikipedia....\'>чагарникових зарослях, нараховувало 4—5 http://uk.wikipedia....\'>хат, серед яких жив ватажок Сабадин. Поступово село зростало і вже на http://uk.wikipedia....\'>1750 рік нараховувало 40—50 хат. Боячись турецьких і татарських нападів, жителі села будували свої хатини в чагарниках, подалі від дороги.

В кінці http://uk.wikipedia....\'>ХVІІІ століття село потрапило під володіння http://uk.wikipedia....\'>генерала Болокопитева, який жив при царському дворі в http://uk.wikipedia....\'>Петербурзі, а землями, які йому належали, управляли пани Ястрежевський, а потім Бурковський.

Після http://uk.wikipedia....\'>скасування кріпосного права http://uk.wikipedia....\'>селяни одержали за великий викуп найгірші населені ділянки землі в кількості 736 http://uk.wikipedia....\'>десятин на 187 дворів, а панові залишилися найбільш родючі землі та http://uk.wikipedia....\'>угіддя в кількості 993 десятини. 1/3 жителів села зовсім не мала землі, а більша половина мешканців мала невеличкі клаптики. Ці селяни скоро попали в подвійну кабалу, їх експлуататорами були поміщики і заможні селяни. Найбільш заможним селянином був Йосип Лисянюк, який мав до 100 десятин землі та http://uk.wikipedia....\'>корчму. Особливих селянських заворушень на території села не відбувалося. Але за переказами старих людей відомо, що багато селян з села тікали в загін http://uk.wikipedia....\'>Кармелюка.

Радянська влада

Після http://uk.wikipedia....\'>Жовтневого перевороту в кінці http://uk.wikipedia....\'>1919 року в селі був організований http://uk.wikipedia....=%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%82_%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD&action=edit&redlink=1\'>комітет незаможних селян, організатором якого був селянин-бідняк Ясінський Григор Герасимович. Комітет відіграв велику роль у зміцненні Радянської влади на селі. Він розподілив панські землі між селянами за кількістю членів сім\'ї, організував споживче товариство, яке займалося концентрацією посівних площ http://uk.wikipedia....\'>цукрових буряків для Жашківського цукрового заводу.

http://uk.wikipedia....\'>Комсомольська організація була утворена в http://uk.wikipedia....\'>1922 році під керівництвом http://uk.wikipedia....\'>учителя Пастушенка Профира Гурійовича. Першим секретарем комсомольської організації став Бачінський Петро Опанасович, а його першими помічниками були хлопці, які повернулися з армії, Микитюк Гнат Семенович та Коломієць Юхим Кіндратович. Комсомольська організація на селі користувалася великим авторитетом, і її ряди швидко зростали. В http://uk.wikipedia....\'>1926http://uk.wikipedia....\'>1932 роках нараховувалося до 90—100 осіб. Партійна організація була утворена в http://uk.wikipedia....\'>1928 році. Першими її членами були Ясінський Григор Герасимович, Пастушенко Профир Гурійович та Бачінський Петро Опанасович. На http://uk.wikipedia....\'>1941 рік партійна організація складалася з 19 осіб. Партійна та комсомольська організації зробили ряд перетворень на селі. Попівська хата, яка була найстарішою в селі, стала 4-річною школою, а будинок корчми був перетворений у сільський клуб, де зародився початок художньої самодіяльності. Проте такий клуб не відповідав вимогам культурної роботи на селі, й у http://uk.wikipedia....\'>1929 році громадськість села винесла постанову про закриття http://uk.wikipedia....\'>церкви, а будівлю передали під сільський клуб.

У 1929 році на території села було організовано два ТСОЗи. Керівниками цих господарств були комуністи Г. Г. Ясінський та С. Е. Бачінський. Пізніше ТСОЗи було об\'єднано у http://uk.wikipedia....\'>колгосп імені Шевченка, який об\'єднав і всі індивідуальні господарства. Очолив господарство Бачінський Самсін Єфремович. Колгосп у своєму користуванні з техніки спочатку мав лише два двигуни і дві http://uk.wikipedia....=%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0&action=edit&redlink=1\'>молотарки. За короткий час колгосп став одним із перших у районі. Багатство колгоспу дозволило http://uk.wikipedia....=%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%84%D1%96%D0%BA%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F&action=edit&redlink=1\'>електрифікувати все село в http://uk.wikipedia....\'>1934 році, придбати три http://uk.wikipedia....\'>автомашини, побудувати http://uk.wikipedia....\'>млин, який працював на електроенергії. В 1938 році було побудовано новий клуб, http://uk.wikipedia....\'>магазин, розпочалося будівництво нової двоповерхової школи.

266 мешканців села брали участь у боях http://uk.wikipedia....\'>радянсько-німецької війни, 128 з них загинули, 166 нагороджені http://uk.wikipedia....\'>орденами й http://uk.wikipedia....\'>медалями. В http://uk.wikipedia....\'>1955 році в селі встановлено http://uk.wikipedia....\'>пам\'ятник воїнам, що відвойовували село у німецьких військ.

Станом на початок http://uk.wikipedia....\'>70-х років http://uk.wikipedia....\'>ХХ століття в селі розміщувалась центральна садиба http://uk.wikipedia....\'>колгоспу імені Т. Г. Шевченка, за яким було закріплено 2 797,2 http://uk.wikipedia....\'>га http://uk.wikipedia....\'>сільськогосподарських угідь, в тому числі 2 651 га http://uk.wikipedia....\'>орної землі. В господарстві вирощували http://uk.wikipedia....\'>зернові і http://uk.wikipedia....\'>технічні культури, було розвинуте http://uk.wikipedia....\'>м\'ясо-http://uk.wikipedia....\'>молочне http://uk.wikipedia....\'>тваринництво. Працювали http://uk.wikipedia....\'>млин, майстерня по ремонту техніки.

Також на той час працювали восьмирічна http://uk.wikipedia....\'>школа, будинок культури на 300 місць, http://uk.wikipedia....\'>бібліотека з фондом 8 тисяч http://uk.wikipedia....\'>книг, http://uk.wikipedia....\'>фельдшерсько-акушерський пункт, дитячі ясла, http://uk.wikipedia....\'>магазин, філія зв\'язку.

Поблизу села виявлено залишки поселення http://uk.wikipedia....\'>трипільської культури.

          Сучасність

На сьогодні в селі прокладена дорога з твердим покриттям. На території Сабадаша є три магазини, двоповерхова школа, дитячий садок-ясла, http://uk.wikipedia....\'>фельдшерсько-акушерський пункт, швейна майстерня, приміщення контори колгоспу та сільської ради, Будинок культури, відділення зв\'язку та http://uk.wikipedia....\'>Ощадбанку.

9 листопада 2009


1




  Закрити  
  Закрити